Kengkawan-kengkawan

Ahad, 3 April 2011

Koleksi komik lama 3

Assalamualaikum dan salam bahagia buat kenkawan semua. Kali ni nak N3 sambungan pasal komik lama ni. Ada la lagi sikit sikit koleksi yang nak dikongsi untuk tatapan kenkawan semua. Inilah sebahagiannya lagi daripadanya. Kenkawan ada yang lebih banyak dari simpanan saya ni. Walau bagaimana pun kita layan la sama sama ya...
Tajuk komik : Siri cerita puaka (Keris Pusaka).

Pelukis : A. Rahim B.

Harga : 50 sen.

Keluaran : Berjaya Enterprise.

Genre : Seram.


Tajuk komik : Cinta Gadis Rimba.

Pelukis : A. Talib.

Harga : 70 sen.

Keluaran : Penerbitan Mediaseni.

Genre : Cintan sikit.


Tajuk komik : Tangan Besi.

Pelukis : S. L.

Harga : 50 sen Malaysia Barat 60 sen Malaysia Timur.

Keluaran : P. M.

Genre : Boxing.Tajuk komik : SiKudung di episod Dendam.

Pelukis : Maarof Awang.

Harga : 50 sen.

Keluaran : Pustaka Trijaya.

Genre : Lawan la.

Tajuk komik : Inspektor Rodin dalam episod Perasugut.

Pelukis : Marzuki.

Harga : 70 sen.

Keluaran : Penerbitan Mediaseni.

Genre : Spy.


Ok la buat kali ni, nanti kalu ada kelapangan saya upload lagi komik komik yang didalam simpanan saya. Selamat layan.

Khamis, 10 Mac 2011

100 tahun Coke

Assalamualaikum wbt...N3 kali ni saja nak kongsi sikit tentang Coca Cola atau Coke. Saya baru dapat tin Coke warna keemasan ni, tapi kondisi kutang memuaskan. Kira ok la tu. Saya rasa tin ni rare jugak kot..rasa saya la. Bukan apa tin ni dikeluarkan sempena 100 tahun Coke.



Dah 100 tahun Coke ni. Tercatat Perayaan Ulang Tahun ke 100 Coca Cola 1886-1986. Saya rasa kenkawan yang hardcore Coke ni musti ada tin Coke ni. Kalau tin dalam kondisi ok alangkah bestnya, tapi tak apa la, dapat tengok gambarnya kira ok la tu.

Ok la buat kali ni...semua kenkawan coke tak marah N3 yang tak seberapa ni...

Rabu, 9 Mac 2011

Koleksi barangan tembaga

Assalamualaikum wbt...N3 kali saja nak upload barang barang tembaga. Ala kengkawan lain pun ada koleksi tembaga lagi berlambak apa. Walau apapun kita layanz la jugak serba sikit koleksi saya ni. Saya ni ada la serba sikit koleksi tembaga ni. Tak dak la banyak mana sangat pun, cukup la bak orang kata buat pengeraih, daripada tak dak sikit pun jadi la. Ada la bekas kaki lilin sikit, bekas celak sikit dan ada la bekas air renjis air mawar sikit.

Saya suka kolek barang barang tembaga ni tapi satu aja yang masalahnya...malaih nak polish. Tapi saya tak suka polish saya suka biar dalam keadaan asal, baru nampak lama dan antik.


Ok la buat kali ini. Selamat layan walau tak best...

Rabu, 2 Mac 2011

Kenangan kamping kat Sungai Congkak

Assalamualaikum wbt dan selamat berbahagia kenkawan semua. N3 kali nak lari sikit la dari barang barang lama ni. Nak tenangkan fikiran sikit, almaklum la hidup kat Key Ell ni..otak serabut. Tu la nak ambil kesempatan masa cuti hujung minggu untuk berkamping dan beriadah bersama keluarga dan nak tenangkan kepala otak yang berserabut ni sikit.
Kami sekeluarga sepakat nak kamping kat Sungai Congkak kat Hulu Langat tu. Ala tempat orang selalu pi piknik di hujung minggu tu. Best tau kat sana. Kamping lagi best, ada kenkawan yang pernah pi kamping kat sana...?
Kalu nak kamping kat sana kena register dulu dan bayar sewa tapak, satu tapak rm10(khemah sendiri) kalau sewa khemah rm15.
Kat sini chalet pun ada, tapi kami sekeluarga suka berkamping. Lagi trill rasa.

Ni la tapak khemah kami, ok la tu. Tapak khemah macam platform, ketinggian lebih kurang sekaki supaya kalau hujan air tak masuk kedalam khemah.
Ini wajah happy anak anak sewaktu bangun pagi. Sat lagi boleh bekubang kat dalam sungai ler...

Ha...time bekubang..apa lagi sampai kecut le baru nak naik tu..

Ni orang rumah senang menyediakan makanan untuk dinyam nyam la..apa lagi..

Orang rumah sedang bertungkus lumus tu masak..sat lagi boleh makan le selepas mandi..sejuk sejuk ni perut rasa lapar..sedap makan...Kamping ni lauk ala kadar pun sedap makan..
Kamping kat Sungai Congkak ni tak perlu risau tempat selamat, tiap tiap hujung minggu pasti ada saja orang berkamping. Kalau dapat berkamping ngan geng barang barang lama dan geng PML best ni. Pasti meriah.
Ok la buat kali ni, mesti kenkawan boring apa N3 kali ni...walau apa pun kita kongsi bersama..OKKKK...
Wassalam







Selasa, 15 Februari 2011

Kad keahlian MCA lama

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada kenkawan bloger dan silent reader semua. Kali ni N3 saya nak cerita tentang kad keahlian parti MCA yang baru saya dapat dari apek kat pasar karat KL tu. Deal lebih kurang terus rembat. Tak ada apa yang best sangat tentang kad ini pun, saja aja nak kongsi sama sama.

Bahagian depan kad

Bahagian dalam kad

Bahagian depan kad

Bahagian dalam kad

Kedua2 kad ini kepunyaan Mr Kan Hoi Yee, cawangan Sungai Besi rasanya. Yang atas tercatit tarikh 1 Jun 1966 dan yang bawah tercatit 1 Jan 1966. Dah 45 tahun usia kad ni. Masih hidup lagi ke pemilik kad ni tak tau la...

Ok la buat kali ni. Sama2 la kita layan N3 yang tak seberapa ni....

Ahad, 6 Februari 2011

Lesen bawak penumpang dan barang

Assalamualaikum kawan kawan semua kali ni nak N3 pasai itu hari pi jalan2 kat pasaq karat KL, pusin punya pusin nampak satu apek juai lesen bawak teksi dan bawak kenderaan berat. Tanya dia rege berapa dan deal lebih kurang, amik la lesen ni. Saya rasa la kawan kawan pun mungkin ada yang dah ada barang ni. Kalu dah ada kita kongsi la sama sama ya.

Tapi barang/lesen ni nak best lagi kalu dapat ngan lesen kertas nya sekali. Baru la komplet, tapi tak pa la..tak dak pun kira ok gak ni...Kat lesen tu ada tulih Negeri2 Tanah Melayu.

Ini lesen untuk bawak teksi.


Ini pulak lesen untuk bawak kenderaan berat.

Kira bertuah la saya dapat barang/lesen ni. Dah lama gak dok cari benda ni, baru la ni berjumpak ngan benda ni...Memang best buat koleksi peribadi ni....

Ok la buat kali ni...mari lah kita sama2 melayannya yer...

Jumaat, 28 Januari 2011

Koleksi komik lama 2

Nama komik : Hulk dlm Raksaksa Besi.

Pelukis : Nik Abdullah.

Keluaran : Majaya Enterprise.

Tahun keluaran : tak tercatat.

Harga : M'sia Barat = 60 sen.

M'sia Timur = 70 sen.


Komik ni dikeluaqkan ketika meletupnya cerita Incredible Hulk kat tv dulu tu. Memang best cerita tu.



Tajuk komik : Pengunduran.

Pelukis : A. Talib.

Keluaran : Tak tercatat.

Tahun keluaran : 1979.

Harga : M'sia Barat = 60 sen.

M'sia Timur = 70 sen.


Komik menceritakan tentang penaklukan Malaysia oleh tentera Jepun. Komik cerita perang la ni.

Tajuk komik : Hutang Darah 2 ( siri ke2 kot).

Pelukis : Nik Abdullah.

Keluaran : Tak tercatat.

Tahun keluaran : Tak tercatat.

Harga : M'sia Barat = 60 sen.

M'sia Timur = 70 sen.


Ni pun komik perang gak ni.


Jumaat, 14 Januari 2011

Mug bola Milo

Assalamualaikum dan salam bahagia di hari cuti hari Sabtu ni. Bukan apa saja nak N3 untuk kongsi sama kenkawan, pasai mug bola ni. Saya rasa kenkawan mungkin ada koleksi ni yang lebih mabeles dari saya kot. Apa2 pun mai la jugak kita layan N3 ni jugak. Mug milo ni rasa saya la...(kalu salah betoikanlah) ada dikeluaqkan 2 jenih aja kot...putih/hitam dan putih/hijau. Tak tau la kot kenkawan ada jumpak kaler lain. Cun mug Milo ni, memang sesuai untuk dibuat koleksi apa.

Ini adalah yang kaler putih/hitam...kat ataih kaler hitam tu ada tulih Milo.


Ini pulak warna putih/hijau...ataih hijau tu ada tulih Milo.
Yang sekali tengok macam sama aja yang putih/hitam kat ataih tu kan...tapi saya rasa yang ni spesel la...sebab nampak macam sama tapi memang tak sama...pasai apa tak sama, kerana tulisan Milo tu ditulih timbul. Dia besaq sikit dari yang kat ataih tu. Ini keluaran terhad saya rasa...susah nak dapat ni.

Ni bahagian bontot dia...ada tulisan "HAND CRAFTED IMPORTED". Tu yang spesel tu. Saya rasa ni dari luaq negeri kot. Yang 2 kat ataih tu tak ada tulisan tu kat bontot dia.
Ok la buat kali ni...selamat layan...kalau kenkawan ada yg best lagi dari saya crita la...


Rabu, 12 Januari 2011

Syiling kenangan binatang terancam

Ini adalah sebahagian koleksi syiling kenangan yang aku ada. Syiling ini dikeluaqkan sempena binatang mamalia yang paling terancam (endanged animal). Kira hampiaq pupuih la tu. Ada 12 ekoq/jenih binatang semuanya. Dikeluaqkan pada tahun 2003 dan dikeluaqkan setiap bulan, jadi semuanya 12 keping. Bulan Jan-harimau, Feb-orang utan, Mac-gajah, Apr-badak, Mei-kongkang dan bulan Jun-kijang.


Bulan Julai-tapir, Ogos-kambing gurun, Sept-seladang, Oct-rusa, Nov-harimau dahan dan Dis-monyet bangkatan. Nilai muka syiling ini adalah 25 sen. Aku rasa kenkawan pun ramai yang kolek set ni atau lebih best dari aku. Material yang digunakan adalah emas nordik. Memang spesel buat koleksi set ni. Boleh tau jugak binatang apa yang paling terancam tu.



Isnin, 10 Januari 2011

Koleksi komik lama 1

Tajuk komik : Siri penyiasatan gila, Awang Pong. Keluaran : Penerbitan Media Seni. Pelukis : Man Hassan. Tahun keluaran : 1984. Harga : 70 sen.
Tajuk komik : Rahsia Bukit Emas.

Keluaran : Penerbitan Media Seni.

Pelukis : Kasbi Sarbini.

Tahun : Tak tahu.

Harga : 60 sen.

Tajuk komik : Naga Hitam.

Keluaran : Penerbitan Media Seni.

Pelukis : Mansoor Ibrahim.

Tahun : Tak tahu.

Harga : 60 sen.

Tajuk komik : Si Kudung Pendekar Sakti.

Keluaran : Berjaya Enterprise.

Pelukis : Md. Zohri Sukimi, Sijangkang Klang.

Tahun : 1974.

Harga : 50 sen.